Angreštový kompot

Angreštový kompot recept
Ingredience na angreštový kompot:
    • téměř zralý, pevný angrešt střední velikosti

Nálev (na 1 litr vody):

  • 700 g cukru

Příprava receptu na angreštový kompot:
Angrešt přebereme, odstraníme stopky a zbytky okvětí a dobře propereme.

Méně zralé, tuhé plody předvaříme asi 2 – 3 minuty ve vodě teplé asi 75 stupňů.

Potom je scedíme a ihned ponoříme do studené vody. Znovu scedíme a necháme odkapat. Zralý angrešt propíchneme. Připravené ovoce nasypeme do zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.

Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice s angreštovým kompotem po sterilaci hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout. Úplně zralý angrešt sterilujeme o 5 minut méně.

Tipy, rady a postupy při přípravě angreštového kompotu
Pro přípravu kompotů musí být ovoce nepoškozené a v dobré kvalitě. Použití angreštu závisí na stupni zralosti, odrůdě, barvě i velikosti. Angreštový kompot připravujeme z téměř zralého, středně velkého angreštu. Úplně nezralý angrešt ke konzervování nepoužíváme. V kompotu by byl tvrdý a scvrkával by se.

Příprava nálevu na angreštový kompot
Nálev připravíme z odváženého cukru a odměřeného množství vody, které zahřejeme k varu a pokud se utvoří pěna na povrchu, tak jí posbíráme. Chceme-li připravit angreštový kompot s nižším energetickým obsahem, dávku cukru snížíme. U předvařeného ovoce nebo u ovoce hodně natěsnaného ve sklenicích je spotřeba nálevu menší, proto můžeme připravit nálev o něco sladší (dávka cukru se zvýší asi o 20%). Pokud by nám nálev nestačil a už by se nám nevyplatilo dělat nový, stačí angrešt ve sklenici posypat cukrem a zalít horkou vodou. Naopak zbude-li nám nálev, můžeme ho uchovat v chladu, v čisté zavařovací sklenici pro příští zavařování a dávku cukru potom jen upravit podle druhu zavařovaného ovoce.

Sterilace angreštového kompotu
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud zavařujeme jenom menší množství sklenic s angreštovým kompotem, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Zavařovat můžeme i v mikrovlnné troubě.

Upevnění víček na sklenice s angreštovým kompotem
Dobře upevněná víčka na zavařovací sklenici poznáme tak, že při lehkém poklepu nehtem nebo tužkou na střed víčka se ozve zvonivý tón. Víčko bez podtlaku, i když drží, nezní a má vyloženě křaplavý zvuk. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

 

 

3 komentáře na Angreštový kompot

  1. Jan napsal:

    Dobrý den, mám na zahradě ranný angrešt, který kompotuji, ne úplně zralý. Vždy mi ale většina plodů popraská.
    Nyní zde čtu trik, jak tomu předejít. Prosím, kolik direk (vpichů), mám do každého plodu udělat ?
    Moc děkuji za odpověď

    • Jitka napsal:

      Zkuste propíchnout každý plod 2x jehlou. Šikovným pomocníkem může být třeba korková zátka, do které napíchnete špendlíky a tím plody propichujete. Některé odrůdy angreštu ale nejsou moc vhodné pro zavařování angreštového kompotu a popraskyjí i tak. Potom je lepší udělat z angreštu džem nebo marmeládu. Důležité je také udržet teplotu 85 stupňů při sterilaci a čas, aby se angrešt nerozvařil.

      • Jan napsal:

        Dobrý den, děkuji za radu, propíchnu to na 3 místech. Když dělám angreštový kompot, mám stejně každý plod v ruce, protože musím očistit od stopky a bubáků.S tím korkem to bude snadné.

Napsat komentář: Jan Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *