Borůvková marmeláda

Domácí borůvková marmeláda

Borůvky jsou nejen velmi lahodným a chutným ovocem, ale mají i příznivé účinky na náš organismus. I když jejich sběr je pracný, určitě stojí za zkoušku udělat si z nich domácí marmeládu. Borůvková marmeláda je výborná například namazaná na pečivo nebo do bílého jogurtu.

Ingredience na borůvkovou marmeládu:
    • čerstvé zralé borůvky

Na 1 kg borůvek:

  • 550 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na borůvkovou marmeládu:
Borůvky přebereme, dobře propláchneme, necháme odkapat, zvážíme a rozmačkáme.

Potom je dáme do kastrolu a vaříme, až slupky změknou. Chceme-li mít jemnější marmeládu, borůvky prolisujeme sítem.

Rozvařené borůvky za stálého míchání odpařujeme, až se objem zmenší asi o polovinu. Potom přidáme čtvrtinu dávky cukru a vaříme 5 minut. Práškový pektogel smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do borůvek, po rozpuštění vsypeme postupně zbytek cukru tak, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Pokud se utvoří pěna, sebereme ji ke konci varu.

Nakonec přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody. Jakmile marmeláda zhoustne, ještě vařící jí plníme do sklenic, okraje rychle otřeme a upevníme víčka. Skleničky s borůvkovou marmeládou otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jestli je borůvková marmeláda hotová můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová.

Tipy, rady a postupy při přípravě borůvkové marmelády
Při přípravě borůvkové marmelády je dobré použít pektinové přípravky, protože borůvky mají (narozdíl od angreštu nebo rybízu) menší obsah pektinu a tím i horší podmínky pro rosolování. Marmeládu můžeme vyrobit ze dvou až tří druhů ovoce součastně. Když borůvky namícháme s jiným méně výrazným ovocem, docílíme pěkné červené barvy marmelády. Pokud chceme připravit marmeládu bez přidaného pektinu, kombinujeme borůvky například s jablečným protlakem.

Jestli je borůvková marmeláda hotová můžeme vyzkoušet ještě tak, že do marmelády ponoříme vařečku a když jí vyndáme, otáčíme jí ve vodorovné poloze, až marmeláda ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky a stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je marmeláda hotová. Nebo také kápneme-li malé množství borůvkové marmelády do studené vody, měla by kapka klesnout na dno celistvá. Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *