Borůvkový sirup

Borůvkový sirup recept
Ingredience na borůvkový sirup:
    • 1 kg borůvek
    • 1,5 kg pískového cukru
    • 3 – 4 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na borůvkový sirup:
Borůvky přebereme, propereme, rozmačkáma a ve velké sklenici prosypeme po vrstvách cukrem.

Sklenici zakryjeme a necháme v chladu stát 2 – 3 dny, občas je zamícháme. Mírné nakvašení není na závadu. Šťávu přefiltrujeme přes plátěný sáček nebo přes plátýnko (může být i čistá utěrka).

Do čiré šťávy přidáme kyselinu citrónovou a rychle zahřejeme na teplotu 85 stupňů. Hned ji nalijeme do lahví, uzavřeme víčky nebo zátkami a položíme nebo obrátíme dnem vzhůru, aby se vzduch v láhvi a zátka nebo víčko také vysterilovaly.
Pokud nám borůvky nenakvasily, můžeme ze zbytku po filtrování připravit džem nebo povidla.

Poznámka k přípravě borůvkového sirupu
Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citrónové. Vysoký podíl cukru v domácím sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit borůvkový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme sterilovat.

Druhý, rychlejší způsob přípravy borůvkového sirupu:
Borůvky rozmačkáme a necháme jen chvilku rozležet. Potom je vylisujeme, na 1 l šťávy přidáme 1,5 cukru, 5 g kyseliny citrónové a za stálého míchání zahřejeme na 85 stupňů. Sirup hned naplníme do lahví, uzavřeme a položíme nebo otočíme dnem vzhůru.
Více o přípravě sirupů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *