Borůvkový sirup
- 1 kg borůvek
- 1,5 kg pískového cukru
- 3 – 4 g kyseliny citrónové
Borůvky přebereme, propereme, rozmačkáma a ve velké sklenici prosypeme po vrstvách cukrem.
Sklenici zakryjeme a necháme v chladu stát 2 – 3 dny, občas je zamícháme. Mírné nakvašení není na závadu. Šťávu přefiltrujeme přes plátěný sáček nebo přes plátýnko (může být i čistá utěrka).
Do čiré šťávy přidáme kyselinu citrónovou a rychle zahřejeme na teplotu 85 stupňů. Hned ji nalijeme do lahví, uzavřeme víčky nebo zátkami a položíme nebo obrátíme dnem vzhůru, aby se vzduch v láhvi a zátka nebo víčko také vysterilovaly.
Pokud nám borůvky nenakvasily, můžeme ze zbytku po filtrování připravit džem nebo povidla.
Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citrónové. Vysoký podíl cukru v domácím sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit borůvkový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme sterilovat.
Druhý, rychlejší způsob přípravy borůvkového sirupu:
Borůvky rozmačkáme a necháme jen chvilku rozležet. Potom je vylisujeme, na 1 l šťávy přidáme 1,5 cukru, 5 g kyseliny citrónové a za stálého míchání zahřejeme na 85 stupňů. Sirup hned naplníme do lahví, uzavřeme a položíme nebo otočíme dnem vzhůru.
Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Napsat komentář