Bramborové knedlíky

Recept na bramborové knedlíky z vařených brambor

Recept na bramborové knedlíky z brambor vařených ve slupce je klasika české kuchyně. Podávají se nejčastěji s pečeným masem, jako přílohu můžeme zvolit, dušené zelí, dušenou mrkev či špenát. Ale dobré jsou i jako samostatný pokrm jenom s osmaženou cibulkou nebo s vajíčkem. Jejich příprava sice není tak složitá, ale při jejich přípravě se musí dodržovat osvědčené postupy, protože se velmi snadno rozvaří a potom zbývá jen jediné, a to hodit je do koše. V první řadě je třeba zvolit vhodný druh brambor, nejlépe varný typ A, jako na bramborový salát.

Recept na bramborové knedlíky z vařených brambor

Ingredience na bramborové knedlíky:
  • 600 g brambor
  • 80 – 100 g hrubé mouky
  • 60 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl
Příprava receptu na bramborový knedlík:
Brambory dobře omyjeme, dáme do hrnce s vroucí vodou a uvaříme ve slupce.

Uvařené brambory scedíme, oloupeme a necháme vychladnout.

Nejlépe je si uvařit brambory vpředvečer a nechat vychladnout přes noc. Potom je nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme lisem na brambory na vál. Přidáme vejce, krupici, sůl a hrubou mouku.

Suroviny zpracujeme na těsto, které rozdělíme na půlku a uděláme dvě šišky. Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou a za občasného promíchání vaříme asi 20 – 25 minut.

Uvařené bramborové knedlíky vyndáme, jeden nejdříve v půlce překrojíme, abychom se přesvědčili zda je ve středu dovařený. Nakonec je rozkrájíme nejlépe nití (nožem) na plátky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *