Bramborové knedlíky
Recept na bramborové knedlíky z brambor vařených ve slupce je klasika české kuchyně. Podávají se nejčastěji s pečeným masem, jako přílohu můžeme zvolit, dušené zelí, dušenou mrkev či špenát. Ale dobré jsou i jako samostatný pokrm jenom s osmaženou cibulkou nebo s vajíčkem. Jejich příprava sice není tak složitá, ale při jejich přípravě se musí dodržovat osvědčené postupy, protože se velmi snadno rozvaří a potom zbývá jen jediné, a to hodit je do koše. V první řadě je třeba zvolit vhodný druh brambor, nejlépe varný typ A, jako na bramborový salát.
Recept na bramborové knedlíky z vařených brambor
- 600 g brambor
- 80 – 100 g hrubé mouky
- 60 g krupice
- 1 vejce
- sůl
Brambory dobře omyjeme, dáme do hrnce s vroucí vodou a uvaříme ve slupce.
Uvařené brambory scedíme, oloupeme a necháme vychladnout.
Nejlépe je si uvařit brambory vpředvečer a nechat vychladnout přes noc. Potom je nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme lisem na brambory na vál. Přidáme vejce, krupici, sůl a hrubou mouku.
Suroviny zpracujeme na těsto, které rozdělíme na půlku a uděláme dvě šišky. Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou a za občasného promíchání vaříme asi 20 – 25 minut.
Uvařené bramborové knedlíky vyndáme, jeden nejdříve v půlce překrojíme, abychom se přesvědčili zda je ve středu dovařený. Nakonec je rozkrájíme nejlépe nití (nožem) na plátky.
Napsat komentář