Brusinkový džem

Brusinkový džem recept

Z brusinek, které jsou známy hlavně svými protizánětlivými, dezinfekčními a močopudnými účinky si můžeme také připravit domácí brusinkový džem.

Ingredience na brusinkový džem:
    • dozrálé, červeně zbarvené brusinky

Na 1 kg brusinek:

  • 600 g cukru
Příprava receptu na brusinkový džem:
Brusinky přebereme, vypereme v několika vodách, necháme odkapat a zvážíme. Podlijeme je několika lžícemi vody a povaříme. Když brusinky zhoustnou přysypeme v několika dávkách cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme ještě asi 3 minuty. Ke konci varu odstraníme pěnu. Ještě vařící džem naplníme do skleniček okraje otřeme a uzavřeme víčky. Skleničky s brusinkovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy při přípravě rybízového džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Protože brusinky mají vysoký obsah pektinových látek, nepřidáváme již při přípravě brusinkového džemu žádné pektinové přípravky. Kdy je brusinkový džem hotový poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *