Čalamáda z cuket

Když máte velkou úrodu cuket a nevíte co s nimu zkuste si udělat cuketovou čalamádu. Čalamáda z cuket je vhodná jako příloha k masu, těstovinám nebo namazaná na toustu.
Ingredience na čalamádu z cuket:
- 6 cibulí
- 1,5 kg cukety
- palička česneku
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička pálivé papriky
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 malé rajské protlaky
- olej
Cuketu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky či hranolky. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu a chvíli podusíme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, koření, sojovou omáčku a rajské protlaky. Ještě chvilku dusíme, podle chuti můžeme přisolit a připepřit. Ještě horká čalamáda z cuket se naplní do skleniček a uzavře víčky. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro delší skladování můžeme sterilovat 10 minut při teplotě 95 stupňů.
Poznámka k přípravě cuketové čalamády
Cuketová čalamáda má mnoho obměn, každý jí dělá trochu jinak. Cuketa se může v čalamádě doplnit i jinou zeleninou například paprikou, kukuřicí a mrkví, místo rajského protlaku někdo používá také kečup.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Cuketová čalamáda má mnoho obměn, každý jí dělá trochu jinak. Cuketa se může v čalamádě doplnit i jinou zeleninou například paprikou, kukuřicí a mrkví, místo rajského protlaku někdo používá také kečup.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář