Domácí kečup z rajčat
- 3 kg dobře vyzrálých, měkkých červených rajčat
- 0,2 l 8 % octa
- 100 g cukru
- 30 g soli
- 500 g cibule
Koření:
- 10 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 4 hřebíčky
Omytá rajčata a oloupanou cibuli nakrájíme na kousky, přidáme sůl, koření a dusíme na kaši.
Ještě horkou kaši prolisujeme a za stálého míchání odpaříme na hustotu kečupu. Potom přidáme ocet a cukr.
Ještě krátce povaříme a horké plníme do lahví nebo zavařovacích sklenic, dobře uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po předehřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut. Doba sterilace je pro sklenice o obsahu kolem 1/4 litru. Potom láhve nebo sklenice s domácím kečupem z rajčat hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Chuť domácího kečupu můžeme upravit přidáním jablek. Na 3 kg rajčat přidáme 2 kg jablek, 1/2 kg cibule, 40 g soli, 0,25 l 8 % octa, 200 g cukru, 4 hřebíčky, kousek celé skořice, 12 kuliček pepře, 6 kuliček nového koření (nebo 15 hořčičných semínek, 1 stroužek česneku, 1 – 2 lžičky kari koření, 8 kuliček pepře). Jablka rozkrojíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a rozvaříme spolu s rajčaty a cibulí. Další postup je stejný jako v předešlém receptu.
Sterilace domácího kečupu z rajčat
Před samotnou sterilací probíhá zahřátí na teplotu 90 stupňů. To by mělo trvat asi 15 minut. V receptu je uvedena délka sterilace pro přibližně čtvrtlitrovou sklenici. Domácí kečup z rajčat ve větších lahvích nebo sklenicích sterilujeme o 5 – 10 minut déle. Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno například čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Napsat komentář