Domácí rajský protlak

Rajský protlak recept

Recept na domácí rajský protlak je jednoduchý způsob, jak naložit s přebytkem rajčat a později ho použít (nejčastěji k přípravě omáčky nebo polévky). Pokud si vyrobíme rajský protlak sami doma, nemusíme mít alespoň obavy, že obsahuje nějaké nežádoucí látky a konzervanty.

Ingredience na domácí rajský protlak:
    • hodně vyzrálá červená rajčata

Na 1 kg protlaku:

  • 30 g cukru
  • 20 g soli
Příprava receptu na domácí rajský protlak:

Omytá rajčata nakrájíme na kousky, dáme po částech do nižšího kastrolu a podlijeme asi 2 lžícemi vody.

Za stálého míchání rajčata rozvaříme a odpaříme asi na polovinu objemu.

Horká rajčata prolisujeme, přidáme cukr a sůl a necháme přejít varem.

Ještě horký protlak naplníme do skleniček, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po předehřátí na 95 stupňů (asi 10 minut) při této teplotě sterilujeme 30 minut (sklenice 0,25 – 0,3 l). Po ukončení sterilace sklenice s domácím rajským protlakem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Poznámka k receptu na domácí rajský protlak
Někdo rajský protlak nesteriluje v hrnci, ale pouze po uzavření sklenic otočí dnem vzhůru. To samozřejmě lze také, ale sterilací v zavařovacím hrnci si výrazně prodloužíme trvanlivost výrobku. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *