Dýňový kompot bez zavařování
Pokud nevíte co s úrodou dýní, můžete si snadno připravit dýňový kompot bez zavařování.
- 1 kg zralé dýně
Přísady a koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1–2 hřebíčky
- malý kousek celé skořice
- podle chuti kousek lusku vanilky
Nálev na 1 kg očištěné dýně:
- 0,6 l vody
- 650 g cukru
- 0,2 l 8% octa
Příprava receptu na dýňový kompot bez zavařování:
Omytou dýni rozkrojíme na půlky, lžící odstraníme měkkou dužinu a semena a nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Odstraníme slupku, nakrájíme na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme roztokem vody, octa a cukru, aby byla dýně ponořená.
Necháme asi 24 hodin rozležet a potom slijeme. Roztok přivedeme k varu, po částech přidáme dýni a ovaříme ji do sklovita. Dýni vybereme děrovanou sběračkou, naplníme jí do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem a kořením. Nálev odpaříme asi na polovinu a téměř vařícím zalijeme dýni.
Sklenice s dýňovým kompotem dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme na temné a chladné místo.
Napsat komentář