Džem z rybízu a třešní
Kombinací více druhů ovoce při jeho konzervování získáme nové chutě. Navíc má-li jedno ovoce málo pektinových látek a přidáme k němu ovoce s vyšším obsahem pektinů, nemusíme přidávat želírující přípravky. Zkuste si udělat džem z rybízu a třešní.
-
-
- 1 kg očištěného rybízu
- 1 kg třešní
- 1,15 kg cukru
- 100 ml vody
-
Opraný rybíz zbavíme třapin, dáme do kastrolu a za stálého míchání zahříváme, až se rozvaří.
Necháme jej prokapat přes sáček z jemné tkaniny nebo plátýnko. Rybíz neprotlačujeme, aby šťáva zůstala čirá. Z 1 kila získáme asi 1/2 l šťávy.
Třešně dobře omyjeme, odstraníme stopky a pecky, přičemž zachytíme uvolněnou šťávu. Dáme je do kastrolu, podlijeme 100 ml vody, přidáme 300 g cukru, třešňovou šťávu a povaříme asi 15 minut, než třešně změknou.
Potom přidáme zbytek cukru a rybízovou šťávu. Vše prudce vaříme, než džem zhoustne a začne rosolovat. Pokud se utvoří pěna, sebereme ji až ke konci varu.
Jestli je džem hotový, poznáme, když ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem, je džem hotový.
Vařící džem z rybízu a třešní naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Jsou-li třešně červivé, namočíme je do vlažného solného roztoku (20 g soli na 1 l vody). Necháme je máčet nejméně 30 minut, než larvy vyplavou. Potom třešně dobře propláchneme a teprve pak odstraníme pecky.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář