Džem z rybízu a třešní

Džem z rybízu a třešní recept

Kombinací více druhů ovoce při jeho konzervování získáme nové chutě. Navíc má-li jedno ovoce málo pektinových látek a přidáme k němu ovoce s vyšším obsahem pektinů, nemusíme přidávat želírující přípravky. Zkuste si udělat džem z rybízu a třešní.

Ingredience na džem z rybízu a třešní:
      • 1 kg očištěného rybízu
      • 1 kg třešní
      • 1,15 kg cukru
      • 100 ml vody
Příprava receptu na džem z rybízu a třešní:
Opraný rybíz zbavíme třapin, dáme do kastrolu a za stálého míchání zahříváme, až se rozvaří.

Necháme jej prokapat přes sáček z jemné tkaniny nebo plátýnko. Rybíz neprotlačujeme, aby šťáva zůstala čirá. Z 1 kila získáme asi 1/2 l šťávy.

Třešně dobře omyjeme, odstraníme stopky a pecky, přičemž zachytíme uvolněnou šťávu. Dáme je do kastrolu, podlijeme 100 ml vody, přidáme 300 g cukru, třešňovou šťávu a povaříme asi 15 minut, než třešně změknou.

Potom přidáme zbytek cukru a rybízovou šťávu. Vše prudce vaříme, než džem zhoustne a začne rosolovat. Pokud se utvoří pěna, sebereme ji až ke konci varu.

Jestli je džem hotový, poznáme, když ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem, je džem hotový.

Vařící džem z rybízu a třešní naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě džemu z rybízu a třešní
Jsou-li třešně červivé, namočíme je do vlažného solného roztoku (20 g soli na 1 l vody). Necháme je máčet nejméně 30 minut, než larvy vyplavou. Potom třešně dobře propláchneme a teprve pak odstraníme pecky.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *