Fíková marmeláda

Fíková marmeláda - recept

Fíková marmeláda nebo džem není v našich zeměpisných šířkách příliš obvyklým a připravovaným receptem. Ale pokud si přivezeme v sezóně z dovolené fíky, které jsou v těchto končinách k mání někdy za velmi příznivě ceny a nestačíme je zkonzumovat čerstvé, je marmeláda z fíků neboli smokví jedním ze způsobů, jak je zužitkovat.

Fíková marmeláda – recept

Ingredience na fíkovou marmeládu:
    • 1 kg čerstvých fíků
    • 300 – 400 g cukru
    • 40 g pektogelu (1 balíček)
    • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na fíkovou marmeládu:
Fíky omyjeme, odstraníme stopky, rozkrájíme je na čtvrtky, podlijeme malým množstvím vody a vaříme, než změknou. Rozvařené ovoce po té rozmixujeme tyčovým mixérem.

Směs přivedeme k varu, přidáme pektogel smíchanaý s dvěma lžícemi cukru a povaříme asi 5 minut. Potom po částech postupně přidáváme zbytek cukru, pokud možno tak, abychom nepřerušily var a prudce vaříme, než začne fíková marmeláda rosolovat.

Před koncem varu přidáme kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Ještě horkou fíkovou marmeládu naplníme do skleniček, okraje otřeme, uzavřeme víčky, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *