Hrášek ve sladkokyselém nálevu
Ingredience na sterilování hrášku ve sladkokyselém nálev:
- čerstvý a mladý, sladký hrášek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 70 g cukru
- 20 g soli
Příprava receptu na hrášek ve sladkokyselém nálevu:
Vyloupaný hrách, dáme do vroucí vody, povaříme 8 – 10 minut, scedíme a ve studené vodě vychladíme. Potom znovu scedíme, necháme odkapat, nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s hráškem ve sladkokyselém nálevu ihned z hrnce vyndáme.
Tipy při sterilování hrášku ve sladkokyselém nálevu
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček (v případě hrášku to bude častý případ), můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic se sterilovaným hráškem poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček (v případě hrášku to bude častý případ), můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr. Těsnost zavařených sklenic se sterilovaným hráškem poznáme po ochlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář