Hruškový kompot
V létě a na podzim v sezóně hrušek, tohoto oblíbeného a výborného ovoce je určitě dobrou volbou připravit si z nich domácí hruškový kompot.
- hrušky s pevnou dužinou
Nálev (na 1 litr vody):
- 250 – 300 g cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na hruškový kompot:
Hrušky omyjeme, oloupeme, podélně je rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky, jádřince, zbytky okvětí a stopky vykrájíme a hrušky dáme do mírně okyselené vody ( na 1 l vody 10 g kyseliny citrónové), aby nezhnědly. Méně zralé tvrdší hrušky předvaříme několik minut ve vodě s kyselinou citrónovou ( 10 g na 1 l vody ). Odkapané hrušky urovnáme do sklenic asi 1,5 cm pod okraj, zalijeme horkým nálevem, aby byly hrušky zcela ponořeny, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 30 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Nepředvařené hrušky sterilujeme o 5 minut déle. Po ukončení sterilace sklenice s hruškovým kompotem z hrnce hned vyndáme.
Hrušky se slabou a jemnou slupkou můžeme zavářet neoloupané. Tvrdé hrušky můžeme pro snadnější loupání dát před tím na 20 sekund do vařící vody. Hrušky předváříme několik minut, až při nabodnutí jehlice snadno plodem projde.
Příprava nálevu a sterilace hruškového kompotu
Množství cukru v nálevu je závislé na obsahu cukru a kyselin v ovoci. Přeslazený nebo málo sladký kompot není chutný. Nálev pro kompoty s málo kyselým ovocem jako jsou hrušky připravujeme s malou dávkou kyseliny citrónové.
Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo zavařujeme menší množství ovoce můžeme požít větší hrnec s poklicí, na jehož dno dáme například utěrku. Na měření teploty použijeme vhodný teploměr. Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, které by mělo trvat okolo 20 minut. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář