Jablečný džus

Jablečný džus recept

Je mnoho způsobů, jak zpracovat přebytky jablek v jejich sezóně. Mezi ně patří také domácí jablečný džus.

Ingredience na jablečný džus:
      • jablka různé zralosti i jakosti
      • cukr
      • kyselina citrónová
Příprava receptu na jablečný džus:

Z jablek odkrojíme vadné části, stopky a zbytky okvětí. Jablka omyjeme, pokrájíme na kousky podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme na kaši.

Potom je prolisujeme na sítu nebo na mlýnku na ovoce. Na 1 kg protlaku přidáme 150 – 200 g cukru, 1/2 – 1 lžičku kyseliny citrónové a dobře promícháme. Džusy můžeme sterilovat v zavařovacích sklenicích podobně jako kompoty.

První způsob (sterilace v zavařovacím hrnci)
Sklenice naplníme, uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou. Zahříváme 15 – 20 minut na teplotu 85 stupňů a při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice o obsahu 720 ml). Po ukončení sterilace sklenice s jablečným džusem z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Druhý způsob (bez sterilace v zavařovacím hrnci)
Džus ohřejeme v hrnci na 90 stupňů a při této teplotě jej udržujeme 5 minut. Potom hned plníme do zavařovacích sklenic, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě jablečného džusu
Džus ředíme při podání vodou (můžeme být i perlivá) v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *