Jablečný džus
Je mnoho způsobů, jak zpracovat přebytky jablek v jejich sezóně. Mezi ně patří také domácí jablečný džus.
- jablka různé zralosti i jakosti
- cukr
- kyselina citrónová
Příprava receptu na jablečný džus:
Z jablek odkrojíme vadné části, stopky a zbytky okvětí. Jablka omyjeme, pokrájíme na kousky podlijeme malým množstvím vody a rozdusíme na kaši.
Potom je prolisujeme na sítu nebo na mlýnku na ovoce. Na 1 kg protlaku přidáme 150 – 200 g cukru, 1/2 – 1 lžičku kyseliny citrónové a dobře promícháme. Džusy můžeme sterilovat v zavařovacích sklenicích podobně jako kompoty.
První způsob (sterilace v zavařovacím hrnci)
Sklenice naplníme, uzavřeme a dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou. Zahříváme 15 – 20 minut na teplotu 85 stupňů a při této teplotě sterilujeme 20 minut (sklenice o obsahu 720 ml). Po ukončení sterilace sklenice s jablečným džusem z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Druhý způsob (bez sterilace v zavařovacím hrnci)
Džus ohřejeme v hrnci na 90 stupňů a při této teplotě jej udržujeme 5 minut. Potom hned plníme do zavařovacích sklenic, okraje otřeme, upevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Džus ředíme při podání vodou (můžeme být i perlivá) v poměru 1 : 1 nebo 1 : 2. Více o přípravě džusů naleznete níže.
Napsat komentář