Jablečný mošt

Jablečný mošt recept

Ovocné mošty můžeme vyrobit téměř ze všech druhů ovoce, ale asi nejoblíbenější je jablečný mošt. Na jeho přípravu stačí i jablka horší kvality, která bychom jinak nezužitkovali.

Recept na jablečný mošt – jak ho vyrobit, zavařit (konzervovat) a uchovat

Ingredience na jablečný mošt:
  • zralá, méně vzhledná i padaná jablka
Příprava receptu na jablečný mošt:
Jablka očistíme, odstraníme a vykrájíme vadné části a dobře opereme.

Rozdrtíme je v drtiči na ovoce, můžeme je nastrouhat nebo nakrouhat v domácím mixéru, či pomocí lisovacího nástavce k mlýnku na maso. Připravenou ovocnou drť prolisujeme pomocí lisu na ovoce.

Na trhu jsou dřevěné či nerezové druhy lisů, většinou to však není laciná záležitost.

Pokud má někdo hodně šikovného manžela jako já, lze i takový lis vyrobit doma.

Jablečnou šťávu hned po vylisování přefiltrujeme přes plátýnko, plátěný sáček nebo vyvařenou utěrku.

Mírný zákal moštu po filtraci není na závadu, protože kal se časem usadí a před použitím můžeme mošt přetočit hadičkou do jiné láhve.

 

Nejlepší mošt je samozřejmě čerstvý, ale pro pozdější konzumaci musíme vyřešit, jak ho konzervovat. Je několik způsobů, jak uchovat nebo zavařit jablečná mošt. Jedním z nich je sterilace v zavařovacích sklenicích. Přefiltrovaný jablečný mošt naplníme do zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 stupňů.

Mošt můžeme také sterilovat v otevřené nádobě. Nalijeme ho do nerezového hrnce, zahříváme do teploty 85 stupňů a nalijeme až po hrdlo do láhví. Láhve uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami a položíme na bok nebo otočíme dnem vzhůru (třeba v košíku), aby horký mošt steriloval také uzávěry.

Jablečný mošt můžeme konzervovat i v otevřených láhvích. Láhve naplněné jablečným moštem postavíme do vysokého hrnce na dřevěnou či plechovou mřížku nebo na utěrku, naplníme jej teplou vodou do výše 2 cm pod okraj láhví a zahříváme, až je mošt teplý 75 stupňů. Teplotu změříme teploměrem v jedné láhvi. Po té láhve hned vyndáme, zazátkujeme a položíme na bok nebo obrátíme dnem vzhůru.

Poznámka k přípravě jablečného moštu

Abychom měli mošt dobré jakosti je potřeba mít dostatečně zralá a šťavnatá jablka. Z nezralých jablek je mošt trpký. Láhve nebo sklenice musí být dobře vymyté a před použitím vypláchlé vroucí vodou. Korkové zátky je třeba vyvařit 10 minut. Mošty ukládáme vleže v suchu a chladu. Takto vyrobený domácí jablečný mošt je opravdu přírodní, nepřidáváme do něj vodu ani cukr.

Související články a recepty:

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *