Jak zmrazit kopr
Kdo má rád kopr a jeho aromatickou vůni a neví co s jeho přebytky, určitě bude řešit, jak zpracovat kopr a uskladnit ho pro pozdější využití. Řešení je hned několik, můžeme jej sterilovat, konzervovat v soli, usušit a oblíbenou úpravou je také mražený kopr. Takže jak zmrazit kopr, abyhom ho měli mimo jeho sezónu jednoduše po ruce a mohli si z něj připravit třeba mnohými oblíbenou koprovou omáčku?
Jak zmrazit kopr
Zmrazujeme vždy jen čerstvý, nezavadlý a zelený kopr. Nejdříve ho samozřejmě dobře omyjeme a vysušíme. Mrazit ho můžeme buď celý nebo pokrájený.
Celý kopr
Snítky kopru vložíme do mikrotenového sáčku a necháme zmrazit. Potom jej rozdrtíme válečkem, nasypeme do kelímku, uzavřeme víčkem nebo povážeme alobalem a uložíme zpět do mrazáku.
Pokrájený kopr
Kopr pokrájíme, naplníme do mikrotenových sáčků, vytlačíme z nich vzduch, uzavřeme a dáme zmrazit. Druhá možnost je naplnit kopr do tvořítek na led nebo jiných formiček, zalít vodou a nechat zmrazit. Potom formičky vyklepneme, dáme do mikrotenových sáčků, uzavřeme a vložíme do mrazáku.
Při zmrazování zeleniny a ovoce v mikrotenových sáčcích je třeba z nich nejdříve vypudit co nejvíce vzduchu a potom uzavřít. K uzavření můžeme použít, gumičky, provázky, drátky (přiložené k některým sáčkům) nebo svařit. Nepotřebujeme k tomu ani svářečku mikrotenových fólií a sáčků. Sáček těsně nad potravinou přiložíme na okraj stolu, překryjeme papírem a opakovaně přežehlíme horkou žehličkou. Více o zmrazování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář