Jeřabinová marmeláda
Na podzim, když se stromy moravského sladkoplodého jeřábu začervenají záplavou jasně červených jeřabin, stojí za to si z nich připravit pár chutných zavařenin. Mezi ně patří i jeřabinová marmeláda s jablky.
- asi 60 % dobře vyzrálých jeřabin (nejlépe přešlých prvním mrazíkem)
- 40 % méně zralých jablek
Na 1 kg protlaku:
- 600 – 700 g cukru
Jeřabiny otrháme od třapin a stopek, dobře propereme, podlijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Potom k nim přidáme omytá, na kousky nakrájená jablka, zbavená stopek a okvětí a dusíme doměkka. Měkké ovoce prolisujeme přes síto a opět dusíme, až protlak začne houstnout. Po částech přidáme cukr a ještě povaříme, než marmeláda dostatečně zhoustne. Ještě vařící jeřabinová marmeláda s jablky se naplní až po okraj do skleniček. Okraje skleniček otřeme, připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Podíl jablek v jeřabinové marmeládě nám zajistí přísun rosolotvorných látek bez použití průmyslově vyráběných pektinových přípravků. Jeřabiny jsou sice ovoce bohaté na kyseliny, ale chudé na pektiny.
To, jestli je jeřabinová marmeláda s jablky hotová můžeme vyzkoušet několika způsoby.
-Vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem je marmeláda hotová.
-Do marmelády ponoříme vařečku a když jí vyndáme otáčíme jí ve vodorovné poloze, než marmeláda ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je marmeláda hotová.
-Kápneme-li malé množství marmelády do studené vody a klesne-li celistvá kapka až na dno, je marmeláda připravená k naplnění do skleniček.
Více o přípravě marmelád naleznete níže.
Napsat komentář