Kompot z dýně

Kompot z dýně recept

Na konci léta a na podzim, když je dýňová sezóna v plném proudu, stojí za to vyzkoušet recept na domácí kompot z dýně.

Ingredience na kompot z dýně:
    • zralá dýně

Přísady a koření (na litrovou sklenici):

    • 2 kolečka citrónu
    • malý kousek pomerančové kůry
    • 1–2 hřebíčky
    • malý kousek celé skořice
    • podle chuti kousek lusku vanilky

místo koření můžeme také použít ananasovou tresť

Nálev první:

  • 1/2 l vody
  • 0,15 l 8% octa

Nálev druhý (na 1 l vody):

  • 400 g cukru (místo vody můžeme použít ananasový džus)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na kompot z dýně:

Omytou dýni rozkrojíme na půl a lžící odstraníme semena a měkkou dužinu. Potom dýni nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Z řezů sloupneme slupku, nakrájíme je na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla dýně ponořená. V nálevu necháme nejméně 12 hodin stát.

Potom dýni slijeme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: vodu nebo džus svaříme s cukrem, a kyselinou citrónovou, přidáme dýni, ovaříme asi 10 minut a pak ji vyndáme. Na dno zavařovacích sklenic dáme kolečka citrónu, pomerančovou kůru, koření, potom přidáme ovařenou ještě horkou dýni a zalijeme jí druhým horkým nálevem.

Sklenice s kompotem z dýně uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace kompot z dýně ve sklenicích hned z hrnce vyndáme.

 

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *