Kompot z hroznového vína

Kompot z hroznového vína recept

Pokud máte přebytek vinných hroznů, určitě stojí za zkoušku připravit si kompot z hroznového vína. I když tato úprava tohoto výtečného ovoce není příliš obvyklá, určitě budete překvapeni výsledkem.

Ingredience na kompot z hroznového vína:
    • čerstvé sladké vinné hrozny, nepoškozené, pevné, pokud možno s malým počtem semen

Nálev na 1 litr vody:

  • 350 g cukru
Příprava receptu na kompot z hroznového vína:

Bobule opatrně otrháme, zbavíme třapin a důkladně opereme. Po odkapání je nasypeme do zavařovacích sklenic a setřeseme, aby se do nich vešlo co nejvíce bobulí. Zalijeme je horkým nálevem, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s kompotem z hroznového vína hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě hroznového kompotu
Pro přípravu kompotů musí být hrozny nepoškozené a v dobré kvalitě. Chceme-li připravit kompot z hroznového vína s nižším energetickým obsahem, dávku cukru můžeme snížit. Pokud by nám nálev nestačil a už by se nám nevyplatilo dělat nový, stačí hroznové víno ve sklenici posypat cukrem a zalít horkou vodou.

Sterilace kompotu z hroznového vína
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud zavařujeme jenom menší množství sklenic s hroznovým kompotem, můžeme použít větší hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a použijeme vhodný teploměr. Já používám teploměr od šunkovaru.

Upevnění víček na sklenice s kompotem z hroznového vína
Dobře upevněná víčka na zavařovací sklenici poznáme tak, že při lehkém poklepu nehtem nebo tužkou na střed víčka se ozve zvonivý tón. Víčko bez podtlaku, i když drží, nezní a má vyloženě křaplavý zvuk. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *