Kořenová zelenina v soli

Kořenová zelenina v soli - recept

Samozřejmě není nad čerstvou zeleninu, ale pokud jí máme v sezóně přebytek a nevíme si s tím rady, sáhneme určitě po nějakém receptu a zeleninu naložíme do sklenic. Kořenová zelenina v soli je jeden ze způsobů konzervace pro její pozdější spotřebu. V zimě jí můžeme použít do polévky, omáčky a podobně.

Kořenová zelenina v soli – recept

K přípravě budeme potřebovat kořenovou zeleninu – mrkev, petržel, celer a na 1 kg uvařené zeleniny 250 g soli. Zeleninu dobře očistíme, omyjeme a nastrouháme na hrubším struhadle nebo nakrájíme na kostičky nebo malé hranolky. Vložíme jí do hrnce s vařící osolenou vodou (30 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Potom jí zcedíme a necháme odkapat.

Zeleninu zvážíme, na 1 kg kořenové zeleniny přidáme 250 g soli a dobře promícháme. Směs naplníme do suchých skleniček, povrch ještě posypeme tenkou vrstvou soli a uzavřeme víčky. Kořenovou zeleninu v soli uchováváme v chladu a suchu.

Poznámka ke kořenové zelenině v soli
Před použtím kořenovou zeleninu propláchneme. Při přípravě jídla dáváme pozor na sůl, radši dosolujeme až po přidání zeleniny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *