Lasagne z mletého masa

Lasagne z mletého masa recept

Lasagne jsou tradiční italský pokrm, který si však už i u nás našel mnoho příznivců. Příprava receptu na lasagne z mletého masa je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Existuje mnoho receptů s většími či menšími obmněnami, co kuchařka to trochu jiný postup.

Recept na lasagne z mletého masa

(s bešamelem a boloňskou omáčkou)

Ingredience na lasagne z mletého masa:
  • 1/2 kg mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 rajčata
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • bazalka, oregano (nadrobno pokrájené čerstvé nebo sušené)
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej
  • 150 g tvrdého sýra (eidam)
  • balíček plátků na lasagne

Bešamel:

  • 45 g másla
  • 600 ml mléka
  • 45 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku

Příprava receptu na lasagne z mletého masa:
Nejdříve si z mletého masa připravíme boloňskou omáčku.

Cibuli pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme a smažíme asi 10 minut.

Potom přidáme rajský protlak, oloupaná pokrájená rajčata, bazalku, oregano, prolisovaný česnek, pepř, podle chuti dosolíme a dusíme asi 15 – 20 minut.

Dále si připravíme bešamel. V kastrůlku rozpustíme máslo, přisypeme mouku a necháme chvíli opražit.

Kastrůlek odstavíme, přilijeme mléko a mícháme, dokud se nám připravená jíška v mléce úplně nerozpustí.

Potom kastrůlek vrátíme na plotnu a povaříme do zhoustnutí.

Na závěr přidáme muškátový oříšek a odstavíme. Zapékací misku si vymažeme olejem nebo máslem a skládáme na sebe postupně vrstvy. Nejdříve plátky těstovin na lasagne, potom boloňská omáčka, bešamel a nastrouhaný sýr.

Takto pokračujeme i v dalších vrstvách, končíme vrstvou bešamelu a na to nastrouhaného sýra. Lasagne z mletého masa pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů 3/4 hodiny až 1 hodinu.

Tip k přípravě lasagní
Jelikož se u nás po lasagních jenom zapráší, dělám je do většího pekáčku z dvojitého množství. Bešamel připravuji z 1 a 1/2 dávky uvedené v receptu. Z tohoto množství poskládám v pekáči 4 vrstvy. V létě, když mám po ruce dosti čerstvé bazalky, oregana a rajčat ze zahrady, se u nás dělají lasagne poměrně často, protože není nad aromatickou vůni a chuť čerstvé bazalky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *