Látkové složení zeleniny

Látkové složení zeleniny tabulka

Zelenina je nepostradatelnou součástí naší výživy v každé věkové skupině. Je významným zdrojem vitamínu C, ale poskytuje člověku i mohem více důležitých látek. Zelenina má nízkou energetickou hodnotu, což při našem stravování považujeme za její přednost. Její biologická hodnota je vysoká díky obsahu vitamínů, minerálních látek, sacharidů, sušiny, tříslovin, enzymů, bílkovin a nerostných látek. Látkové složení zeleniny nám nejlépe shrne následující tabulka. Údaje jsou uvedeny v procentech z jedlého podílu zeleniny. 

Látkové složení zeleniny – tabulka

DRUH
ZELENINY
Suši-
na
Hrubá
bílko-
vina
Hrubý
tuk
Sacha-
ridy
Vlák-
nina
Nerost-

látky
Brukev 8,7 1,90 0,14 4,66 0,89 0,93
Celer 10,7 1,65 0,26 5,90 1,08 0,99
Cibule 11,83 1,27 0,15 9,13 0,74 0,54
Černý
kořen
19,82 1,42 T0,45 14,60 2,34 0,99
Červená
řepa
10,19 1,21 0,08 7,41 0,92 0,89
Česnek 30,58 5,58 0,13 22,66 0,88 1,31
Fazolky
zelené
10,90 2,51 0,21 6,22 1,22 0,74
Fazolky
žluté
7,39 1,77 0,16 3,89 0,99 0,61
Chřest 6,14 1,82 0,17 2,65 0,89 0,60
Kapusta 9,15 2,34 0,32 4,52 0,94 0,98
Kapusta
růžičková
15,87 5,52 0,47 6,88 1,39 1,62
Křen 24,00 2,70 0,35 14,50 3,00 1,50
Květák 8,90 2,67 0,31 4,90 0,99 0,87
Meloun 8,50 0,84 0,13 6,35 0,66 0,52
Mrkev 11,90 1,16 0,27 8,24 1,13 0,93
Okurky 3,43 0,77 0,13 1,59 0,50 0,45
Petržel 15,55 3,60 0,85 7,10 1,80 1,70
Pór 12,46 2,72 0,29 6,30 1,46 1,21
Rajčata 6,24 0,98 0,24 3,70 0,72 0,59
Reveň 5,77 0,64 0,10 3,14 0,71 0,85
Ředkev 9,74 1,56 0,11 5,97 1,12 1,01
Ředkvič-
ky
6,54 1,22 0,12 3,64 0,72 0,84
Salát
hlávkový
4,96 1,35 0,24 1,92 0,59 0,86
Špenát 8,50 2,69 0,38 2,93 0,68 1,83
Tykev 9,59 1,15 0,16 6,25 1,26 0,78
Tuřín 9,55 1,28 0,20 5,50 1,04 0,70
Zelený
hrášek
22,00 6,32 0,41 12,40 2,00 0,87
Zelí
bílé
7,85 1,50 0,17 4,16 1,18 0,86
Zelí
červené
7,51 1,60 0,15 4,06 0,94 0,76

Houby

Průměr 10,7 3,9 0,4 4,0 1,5 0,9
Hřiby 12,9 5,4 0,4 5,1 1,0 1,0
Lišky 8,5 2,6 0,4 3,8 1,0 0,7
Ryzce 11,3 3,1 0,7 3,2 3,6 0,7
Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *