Minerální látky v ovoci

Minerální látky v ovoci tabulka

Minerální látky jsou významnými složkami ovoce i zeleniny. Minerální látky v ovoci jsou obsaženy v množství asi 0,3 – 1 %, jejich bohatším zdrojem je však zelenina. Značné množství minerálií obsahují zejména šípky a ořechy. Mezi tyto pro lidský organismus nepostradatelné látky patří především vápník, kyselina fosforečná, železo, draslík, síra, hořčík, ale i stopové prvky (bór, měď, zinek, arzén, olovo a jód).

Minerálie mají především velký význam pro růst a tvorbu tkání a látkovou přeměnu. Minerální látky v ovoci nám přehledněji shrne tabulka. Údaje jsou v mg oxidu (draselného, sodného, vápenatého, hořečnatého, železitého, fosforečného) na 100 g čerstvého ovoce, zbaveného nepoživatelných částí.

Minerální látky v ovoci – tabulka

Ovoce drasel-
sodný vápe-
natý
hořeč-
natý
žele-
zitý
fosfo-
rečný
Ananas 201 36 49 36 6,3 22
Angrešt 292 30 79 22 0,9 64
Banán 435 73 22 53 26 98
Borůvky 37 34 18 4 1 5
Broskve 285 41 63 18 7 81
Businky 109 5 38 16 2 29
Citróny 550 4 183 46 25 114
Grapefruit 282 2 24 17 1 71
Hrozny
vinné
541 30 46 24 10 168
Hrušky 177 27 25 17 3 49
Jablka 82 16 11 5 1 22
Jahody
zahradní
126 28 41 22 13 87
Maliny 216   70 53   105
Meruňky 259 19 21 13 7 49
Mirabelky 273 36 28 25 7 98
Ořechy 53 69 203 153 5 933
Ostružiny 200   89 53   69
Pomeranč 555 6 208 47 22 96
Rybíz
červený
132 1 12 8 0,1 22
Rybíz
černý
448 4 84 28 180 198
Slívy 308 13 18 22 5 57
Švestky 265 14 29 14 21 79
Třešně 82 147 22 1 3 43
Višně 328 10 38 34 12 118

Související články s příspěvkem „Minerální látky v ovoci“:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *