Mrkvový dort s ořechy

Mrkvový dort s ořechy recept

Kdo nikdy neochutnal mrkvový dort, tak si ani nedovede představit jak je to výborný moučník. Receptů na tuto lahůdku můžeme najít nepřeberné množství. U nás jednoznačně vyhrává verze se spoustou ořechů, které dodají mrkváči ten správný šmrnc. Tento hrníčkový recept na mrkvový dort s ořechy je poměrně jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne i začátečník.  

Recept na mrkvový dort s ořechy

Ingredience na mrkvový dort s ořechy:
  • 4 vejce
  • 1,5 hrnku třtinového cukru
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 – 3/4 hrnku nasekaných ořechů
  • 2,5 hrnku nastrouhané mrkve

Krém:

  • 150 g másla
  • 300 g pomazánkového másla
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • trochu citrónové šťávy
Příprava receptu na mrkvový dort s ořechy:

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s pečivovým práškem a sodou, skořici a rozmícháme.

Nakonec přidáme posekané ořechy a nadrobno nastrouhanou mrkev.

Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané hrubou moukou.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 1 hodinu. Propečení pro jistotu vyzkoušíme špejlí. Mrkvový dort se dosti dlouho uvnitř propéká.

Pokud by se z vrchu připaloval, můžeme ho zakrýt alobalem. Upečený korpus necháme vychladnout.

Všechny ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu, aby se hotový krém nesrazil. Změklé máslo dobře vyšleháme s cukrem, přidáme citronovou šťávu a postupně zašleháváme pomazánkové máslo. Vyšlehaný krém necháme chvíli ztuhnout v lednici.

Korpus nám při pečení většinou vyběhne uprostřed více, proto ho trochu zarovnáme. Jestliže chceme mít dort na povrch úplně rovný a zdobit ho, otočíme korpus spodní stranou nahoru. Dort překrojíme v polovině, pomažeme krémem, přiklopíme druhou část a po té namažeme celý dort.

Mrkvový dort s ořechy můžeme posypat nasucho upraženými mandlemi, posekanými nebo umletými ořechy nebo také ozdobit různým ovocem. Kdo si chce trochu pohrát, může z obarveného marcipánu vymodelovat malé mrkvičky.     

Poznámka k receptu na mrkvový dort

Na přípravu krému se častěji používá Mascarpone nebo krémový sýr typu Philadelphia, ale ani s pomazánkovým máslem není krém vůbec špatný. Je to už taková česká klasika nahrazovat tyto ingredience pomazánkovým máslem. Povrch dortu můžeme ještě různě zdobičkou ozdobit krémem. Při zdobení dortů se fantazii meze nekladou. Já jsem v rychlosti vykrájela z plátků mrkve vykrajovátkem hvězdičky a chvilku je povařila, aby nezčernaly, neseschly a také neobarvily krém.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *