Nakládaná zelená rajčata

Nakládaná zelená rajčata recept
Ingredience na nakládaná zelená rajčata:
    • čerstvá menší zelená rajčata

Přísady a koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka citrónu
  • malý kousek pomerančové kůry
  • 1 – 2 hřebíčky
  • kousek lusku vanilky

Nálev první:

  • 1/2 l vody
  • 1/4 l octa

Nálev druhý (na 1 l vody):

  • 400 g cukru
Příprava receptu na nakládaná zelená rajčata:

Omytá rajčata nakrájíme příčně na půlky nabo na plátky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla zcela potopena. Necháme v chladu 12 hodin stát.

Potom rajčata scedíme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: cukr svaříme s vodou, postupně v něm všechna rajčata ovaříme (asi 10 minut) a po té je vyndáme.

Na dno zavařovacích sklenic vložíme kolečka dobře omytého citrónu zbavená peciček, pomerančovou kůru, koření, přidáme ještě horká ovařená rajčata a zalijeme horkým cukerným nálevem.

Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou odou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s nakládanými zelenými rajčaty hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *