Nakládané okurky bez zavařování
Takto připravené nakládané okurky bez zavařování jsou tvrdé a křupavé na rozdíl od okurek sterilovaných.
- čerstvě sklizené okurky nakládačky, štíhlé, dlouhé do 10 cm
- kopr, cibule nakrájená na kolečka, kolečka mrkve, křenu nebo feferónky
Nálev (na pětilitrovou láhev):
- 100 g Deka
- 1/2 l 8 % octa
- 160 – 200 g cukru
- voda
Na pětilitrovou láhev je potřeba asi 3 kg okurek. Okurky zbavíme stopek a okvětí a namočíme asi na hodinu do studené vody, potom je omyjeme (případně i kartáčkem), propláchneme v několika vodách, až zůstane poslední voda čistá.
Okurky urovnáme do sklenice, proložíme přísadami (koprem a zeleninou podle obliby), zalijeme studeným nálevem, sklenice uzavřeme a uložíme v chladu. Okurky můžeme samozřejmě naplnit i do běžných zavařovacích. sklenic (nejpoužívanější jsou sklenice o obsahu 720 ml), přidat přísady, zalít studeným nálevem a zavíčkovat.
Příprava nálevu: odměřenou dávku vody (1,75 l) a octa přivedeme k varu, přidáme cukr a Deko, povaříme 5 minut a necháme vychladnout.
Okurky můžeme připravovat v tomto případě bez sterilace, protože přípravek Deko obsahuje konzervant (kyselinu benzoovou). Deko obsahuje také příslušné množství koření a soli. Tento přípravek se prodává ve dvou variantách Deko – pro nakládané okurky a zeleninu bez zavařování nebo Deko steril, které je určeno na přípravu nálevu pro sterilované okurky.
Stejně můžeme připravit i okurkové řezy z přerostlých nakladaček, které nakrájíme na kolečka, nebo oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na podélné řezy. Vzhledem k tomu, že do sklenice narovnáme větší množství řezů než celých okurek, můžeme udělat nálev s trochu větší koncentrací.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář