Okurkové řezy

Okurkové řezy recept
Ingredience na okurkové řezy:
    • přerostlé okurky nakládačky nebo okurky salátové

Přísady (dávka na litrovou sklenici):

  • 2 kolečka cibule
  • 2 kolečka mrkve
  • 2 kolečka křenu
  • kopr

Koření (dávka na litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky hořčičného semínka

Nálev na 1 litr vody:

  • 0,4 l 8% octa
  • 90 – 100 g pískového cukru
  • 25 g soli
Příprava receptu na sterilované okurkové řezy:
Okurkové řezy můžeme zavařovat příčné nebo podélné. Okurky řádně omyjeme a necháme odkapat.

Na přípravu příčných řezů krájíme okurky na řezy silné asi 0,3 cm.

Při přípravě podélných řezů krájíme okurky podélně na půlky nebo čtvrtky, pokud jsou řezy dlouhé rozpůlíme je. Můžeme také lžičkou vyškrábnout jádřince.

Na dno sklenic dáme koření, cibuli, mrkev, křen a kopr. Připravené okurky, zalijeme nálevem teplým asi 70 stupňů, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými okurkovými řezy ihned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

 

Tipy, rady a postupy při přípravě okurkových řezů
Příčné okurkové řezy připravujeme z okurek, které mají pevný jádřinec, vhodné jsou přerostlé nakládačky. Na podélné řezy můžeme použít i nažloutlé okurky, které předem oloupeme. Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 60 ml 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená lžíce) a okurky zalít vařící vodou.

Sterilace okurkových řezů
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na teplotu 90 stupňů, což by mělo trvat asi 20 minut.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *