Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu recept

Okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu jsou výborná příloha nebo je lze použít do salátů a různých pomazánek.

Ingredience na okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu:
    • čerstvé okurky nakládačky, dlouhé 5 – 9 cm

Přísady (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka cibule
  • 2 kolečka křenu
  • 2 kolečka mrkve
  • snítka mladého kopru

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • případně 1 hřebíček, špetka tymiánu

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,3 l 8 % octa
  • 25 g soli
  • 100 g cukru

Příprava receptu na sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu:

Okurky zbavíme stopek a okvětí, namočíme asi na hodinu do studené vody, potom je pořádně omyjeme v několika vodách (případně i kartáčkem až poslední voda zůstane čistá) a necháme okapat.

Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka cibule, mrkve, křen, koření a kopr. Na koření a přísady urovnáme okurky svisle vedle sebe, aby neplavaly. Nahoru položíme pevně napříč vhodné kratší okurky, čímž také upevníme spodní vrstvu.

Okurky zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).

Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými okurkami ve sladkokyselém nálevu hned vyndáme.

 

Tipy, rady a postupy při přípravě sterilovaných okurek ve sladkokyselém nálevu
Pro sterilaci jsou vhodné pouze mladé, nezavadlé nakladačky. Povadlé okurky jsou pro sterilaci tuhé. Nevhodné jsou také okurky nažloutlé a příliš silné. Sterilujeme-li jen jednu nebo dvě sklenice, můžeme místo připraveného nálevu do jedné sklenice o obsahu 720 ml nalít 55 – 60 ml 8 % octa, nasypat 6 g soli (1 lžička) a 15 – 20 g krystalového cukru (1 mírně navršená lžíce) a okurky zalít vařící vodou.

Příprava nálevu na okurky sterilované ve sladkokyselém nálevu
Koncentrace nálevu záleží na tom, v jakém poměru sklenice plníme. Při 60% zeleniny a 40% nálevu připravíme nálev slabší (na 1 l vody 250 – 300 ml octa, 20 g soli a 60 – 80 g cukru). Při větším podílu zeleniny asi 75% připravíme nálev silnější (na 1 l vody 300 – 350 ml octa, 25 g soli a asi 100 g cukru).
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *