Ostružinový džem
Když je sezóna ostružin a je na ně dobrý rok, stojí za to zkusit dobrou a voňavou pochoutku jako je ostružinový džem.
Ingredience na ostružinový džem:
- zahradní nebo lesní ostružiny
Na 1 kg ostružin:
- 500 g cukru
- 40 g pektogelu (1 saček)
- 4 g kyseliny citrónové
Ostružiny přebereme, po částech na sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Tři čtvrtiny dávky ostružin podlijeme několika lžícemi vody, krátce povaříme a prolisujeme na sítu nebo umeleme na mlýnku na lisování ovoce. Ostružinový protlak povaříme asi 10 minut, přidáme pektogel promíchaný s trochou cukru a celé ostružiny. Po tříminutovém varu přidáme po částech zbývající cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme dále. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Utvoří-li se nám při vaření na ostružinovém džemu pěna, posbíráme jí. Jestli je džem hotový poznáme, když jej kápneme na talířek. Pokud po vychladnutí posuneme kapku a ta zůstane celá se skrabaceným povrchem máme džem hotový. Naplníme ho do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky s ostružinovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Tipy při přípravě ostružinového džemu
Protože ostružiny obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě ostružinového džemu rosolotvorné konzervanty, v tomto případě pektogel. Pokud se tomu chceme vyhnou, můžeme ostružiny kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například jablka. Použijeme stejný podíl ostružin a oloupaných jablek bez jádřinců (kyselých, méně zralých, padaných) a na 1 kg ovoce 600 g cukru. Oloupaná, jádřinců zbavená a nakrájená jablka podlijeme trochou vody a rozvaříme doměkka. Přebrané, propláchnuté ostružiny přidáme spolu s cukrem k měkkým jablkům a džem vaříme za stálého míchání než začne rosolovat. Dále postupujeme jako v předchozím receptu. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Protože ostružiny obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě ostružinového džemu rosolotvorné konzervanty, v tomto případě pektogel. Pokud se tomu chceme vyhnou, můžeme ostružiny kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například jablka. Použijeme stejný podíl ostružin a oloupaných jablek bez jádřinců (kyselých, méně zralých, padaných) a na 1 kg ovoce 600 g cukru. Oloupaná, jádřinců zbavená a nakrájená jablka podlijeme trochou vody a rozvaříme doměkka. Přebrané, propláchnuté ostružiny přidáme spolu s cukrem k měkkým jablkům a džem vaříme za stálého míchání než začne rosolovat. Dále postupujeme jako v předchozím receptu. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář