Petrželová nať v soli
K nakládání do soli se hodí mnoho druhů zeleniny, ať již naťové (celer, kopr, petržel apod.), kořenové (křen, celer, mrkev), cibulové (česnek), plodové (hrášek, fazolky), ale i košťálové (květák). Kořen petržele v domácnosti konzervujeme v soli společně s jinou kořenovou zeleninou (mrkev, celer). Petrželová nať v soli je jeden ze způsobů uchování zelené nadzemní části (nati) kořenové petržele nebo kadeřavé (kudrnaté) petrželky.
Petrželová nať v soli
K přípravě potřebujeme čerstvou, nepovadlou petrželovou nať (petrželku), sůl (na 1kg nati 200 – 250 g soli) a uzavíratelné skleničky. Petrželku za sucha očistíme, posekáme na drobné kousky a v míse dobře promícháme se solí. Prosolenou petrželovou nať upěchujeme do čistých skleniček, povrch psypeme slabou vrstvou soli a skleničky uzavřeme víčky nebo povážeme dvojitým, nepatrně navlhčeným celofánem (mokrou stranou nahoru).
Konzervační účinek soli se projeví až při koncentracích nad 10 %, některé mikroorganismy však snášejí koncentrace až 30 %. Hotová petrželová nať v soli by měla obsahovat nejméně 20 % soli (jak je to uvedeno v receptu) a je prakticky trvanlivá v suchém a chladnějším prostředí.
Napsat komentář