Kategorie: Rady a tipy

Teplota a doba zavařování ovoce a zeleniny

Teplota a doba zavařování ovoce a zeleniny

V sezóně dozrávajících plodů našich zahrad je jejich zavařování na pořadu dne v mnoha domácnostech. Teplota a doba zavařování ovoce a zeleniny je velmi důležiým faktorem pro další trvanlivost daného výrobku.

Příprava nálevu na kompoty

Příprava nálevu na kompoty

Příprava nálevu na kompoty je nedílnou součástí zavařování ovoce. Ten nám v kompotech upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi jednotlivými plody a umožní jejich dokonalé prohřátí při sterilaci.

Zavařování ovoce bez cukru

Zavařování ovoce bez cukru

Nejen ten, kdo má doma diabetika, ocení recepty na zavařování ovoce bez cukru. Při přípravě nízkoenergetických a diabetických zavařenin můžeme cukr nahradit i umělými sladidly jako je například sacharin. Zavařeniny pro

Nálev na okurky

Sladkokyselý nálev na okurky

Sladkokyselý nálev na okurky lze připravit několika způsoby. Na nakládání můžeme použít speciální přípravky jako je například Nova a Deko, které jsou směsí koření s cukrem a solí. Většina hospodyněk však preferuje výrobu

Jak vypeckovat třešně

Jak vypeckovat třešně bez odpeckovače

Třešně jsou v našich končinách velmi oblíbené ovoce a v jejich sezóně z nich můžeme připravit mnoho druhů zavařenin a moučníků. U některých receptů, jako je džem, marmeláda, koláč a podobně, musíme však vyřešit, jak

Jak vyrobit pektin z jablek

Pektinové látky jsou obsaženy v jednotlivých druzích ovoce v různém množství. Nejvíce je ho v rybízu, angreštu, nezralých jablkách, kdoulích a brusinkách. Více pektinových látek je v ovoci méně zralém, zráním jejich obsah klesá.

Nálev na okurky na jednu sklenici

Tento nálev na okurky na jednu sklenici se používá, když nám při zavařování okurek zbyde jedna nebo dvě sklenice, ale nestačí nám nálev. Nebo také když zavařujeme menší množství okurek a nevyplatí se nám nálev vařit. Já to také

Jak oloupat švestky

Švestkový kompot lze připravovat ze švestek loupaných i neloupaných. Existuje jednoduchý a osvědčený postup jak oloupat švestky. Připravené švestky dáme do cedníku, který ponoříme do vařící vody. Jakmile začnou slupky praskat,