Rajčata naložená ve vlastní šťávě
Z přebytků rajčat si můžeme připravit rajčata naložená ve vlastní šťávě. Sdělat tak můžeme i rajčata horší kvality.
Recept na rajčata naložená ve vlastní šťávě
Ingredience na rajčata naložená ve vlastní šťávě:
- vyzrálá červená rajčata
- ocet
Rajská jablka dobře omyjeme, případně oloupeme.
Tvrdá rajčata narovnáme do sklenic, měkká rozmačkáme a prokládáme jimi ve sklenicích rajčata tvrdá.
Do každé sklenice přidáme lžičku octa, sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 30 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace naložená rajčata ve vlastní šťávě hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Pokud nakládáme rajčata loupaná, musíme je před tím než je zbavíme slupek ponořit asi na dvě minuty do vařící vody. Hned potom je přendáme do vody studené. Rukou nebo nožem pak jednoduše slupky odstraníme.
Tvrdá rajčata používáme jako oblohu k pokrmům z masa, vajec a podobně. Z měkkých rajčat připravujeme polévku, omáčku nebo je prolisujeme a získáme rajčatovou šťávu. Z rajčat naložených ve vlastní šťávě připravuji u nás doma oblíbené špagety s kuřecím masem a jednoduchou omáčkou na způsob boloňské. Recept přikládám:
Špagety s kuřecím masem a rajčaty. Dají se například také použít k přípravě lasagní nebo zapečených gnocchi.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Rajčatovou šťávu z vyzrálých rajčat také zavařuji do sklenic. Nepřidávám sůl, ani cukr, ale převařím na 2.den ještě jednou.