Rajčatová šťáva
Pokud nevíme co s přebytkem rajčat, domácí rajčatová šťáva je nejen jednoduchý a výborný recept, ale obsahuje, stejně jako rajčata samotná, mnoho vitamínů a minerálů prspěšných našemu organismu.
- vyzrálá šťavnatá rajčata
Na 1 litr šťávy:
- 1 – 2 lžíce cukru
- 10 g soli
Rajčatovou šťávu můžeme připravit ze syrových nebo rozvařených rajčat.
Rajčata dobře omyjeme rozkrájíme na kousky a předem rozvařená nebo syrová prolisujeme přes síto.
Chceme-li mít šťávu jemnější necháme prolisovaná rajčata ještě prokapat přes řídkou tkaninu.
Do šťávy přidáme sůl a cukr podle chuti. Šťávu uvedeme do varu a hned nalijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 95 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice s domácí rajčatovou šťávou hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Napsat komentář