Rybízové muffiny
V sezóně rybízu nemusíme zůstávat jen u klasických koláčů, ale můžeme zkusit i rybízové muffiny s drobenkou. Takže pokud už nevíte, co dělat se sklizenou úrodou, doporučuji vyzkoušet recept na tento ovocný moučník. Muffiny s rybízem a drobenkou jsou chuťově výborné, vláčné a nadýchané.
Rybízové muffiny s drobenkou – recept
-
- 250 ml zakysané smetany
- 50 g másla
- 2 vejce
- 1 hrneček (250 ml) kuliček červeného rybízu (může být více i méně, podle chuti)
- 150 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 120 g cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- vanilkové aroma
Drobenka:
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- 50 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 g polorubé mouky
Příprava receptu na rybízové muffiny :
V jedné míse smícháme tekuté suroviny (máslo, které si předem rozpustíme, zakysanou smetanu, vejce a trochu vanilkového aroma).
V druhé míse smísíme mouky, prášek do pečiva a cukr. Obě části promícháme dohromady, většinou je třeba těsto ještě naředit trochou mléka.
Nakonec opatrně vmícháme rybíz (obraný od třapin a dobře omytý), tak abychom ho nerozmačkali (pár kuliček si můžeme nechat a dát je až navrch společně s drobenkou).
Množství těsta je asi na 12 kousků. Já dělávám většinou z dvojitého množství, protože se po nich jen zapráší.
Pokud máme teflonovou formu, vymažeme ji máslem a vysypeme hrubou moukou. Výborné jsou silikonové formičky, které se nemusí vymazávat a dobře se z nich muffiny vyklápí.
Těsto naplníme do formiček (do 2/3 – 3/4), posypeme drobenkou a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 25 minut. Upečené muffiny vyklopíme a necháme vychladnout (nejlépe na mřížce).
Příprava drobenky:
Mouku promícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme pokrájený rozměklý tuk a prsty dobře rozemneme, až je drobenka bez větších kousků.
Napsat komentář