Rybízový džem

Rybízový džem recept

Rybízový džem, který u nás patří asi k nejoblíbenějším, můžeme připravovat z červeného, černého i bílého rybízu. Díky vysokému obsahu pektinových látek v rybízu výborně želíruje, takže jeho příprava je jednoduchá a nemusí se jí obávat i naprostí začátečníci. Je výborný namazaný na palačinky, linecké cukroví do bílého jogurtu a podobně.

Ingredience na rybízový džem:
    • červený, černý nebo bílý rybíz

Na 1 kg očištěného rybízu:

  • 800 g cukru

Příprava receptu na rybízový džem:
Rybíz opereme, bobule otrháme a polovinu umeleme na mlýnku na ovoce. Nebo tuto polovinu rybízu krátce povaříme a prolisujeme na sítu.

Prolisovanou šťávu nebo rozemletý rybíz a zbylé bobulky rybízu vaříme v nízké vrstvě v širokém kastrolu, až bobule změknou a džem se zahustí.

Po částech přidáme cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme, až začne džem rosolovat. Ještě vařící rybízový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a připevníme víčka. Skleničky s rybízovým džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě rybízového džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Protože rybíz má vysoký obsah pektinových látek, nepřidáváme již při přípravě rybízového džemu žádné pektinové přípravky. Bílý rybíz je dobré kombinovat s červeným nebo černým, abychom získali výraznější barvu. Rybíz můžeme také kombinovat s třešněmi.

Džem odpařujeme v menších dávkách (1 – 1,5 kg) v nižším kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší a džem se zbytečně dlouho nevařil. Pokud se utvoří pěna, ke konci varu jí odstraníme. Po posledním přidání cukru, vaříme prudčeji a ne už moc dlouho.

Jak poznáme, že je rybízový džem hotový
-Vařící džem kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem je džem hotový.
-Do džemu ponoříme vařečku a když jí vyndáme otáčíme jí ve vodorovné poloze, než džem ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Stéká-li v souvislé vrstvě a pak padá ve větších kusech, nikoliv v kapkách, je džem hotový.
-Kápneme-li malé množství džemu do studené vody a klesne-li celistvá kapka až na dno, je džem připravený k naplnění do skleniček.
Více o přípravě džemů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *