Rybízový sirup

Rybízový sirup recept

Když je sezóna rybízu v plném proudu a vy už jste přejedení rybízových koláčů, máte hotovou marmeládu a jiné zavařeniny, určitě stojí za zkoušku připravit si rybízový sirup za studena. Je to jednoduchý a rychlý recept, na který navíc můžeme použít všechny druhy rybízu od bílého až po černý. Sirup z rybízu by určitě stál za více pozornosti, a to nejen kvůli jeho výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro blahodárné účinky rybízu na náš organismus.

Recept na rybízový sirup

Ingredience na rybízový sirup:
    • dobře vyzrálý červený rybíz nebo směs bílého, červeného a černého rybízu

Na 1 kg šťávy :

  • 1,5 kg cukru
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava rybízového sirupu za studena:

Rybíz opereme, otrháme od třapin, částečně rozmačkáme, odvážíme, zalijeme převařenou vodou (na 1 kg 3/4 l vody) a necháme 12 hodin stát.

Potom necháme směs překapat přes plátěný sáček nebo přes plátýnko.

Čirou šťávu odvážíme, smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou a hned nalijeme do čistých, suchých lahví. Lahve uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami nebo škoubovacími uzávěry a uskladníme v temnu a chladu.


Tipy, rady a postupy při přípravě rybízového sirupu

Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv, cukru a kyseliny citrónové. Vysoký podíl cukru v sirupu (60%) nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit rybízový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme sterilovat. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.

Související články a recepty:

2 komentáře na Rybízový sirup

  1. Blanka napsal:

    co se dá udělat se zbytkem po marmeládě rybízové??

    • Jitka napsal:

      Některé zbytky ovoce lze skutečně ještě použít podruhé. Z odkapaného ovoce při přípravě některých ovocných šťáv lze ještě připravit marmeládu. V tomto případě, ale opravdu nevím jestli se dá drť po marmeládě ještě nějak zužitkovat.
      Jitka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *