Rynglový džem

Rynglový džem recept
Ingredience na rynglový džem:
    • pevné, nepřezrálé ryngle

Na 1 kg očištěných rynglí:

  • 700 g cukru
  • 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na rynglový džem:
Ryngle zbavíme stopek, omyjeme, odstraníme pecky a rozkrájíme na čtvrtky.

Asi tři čtvrtiny dávky rynglí, podlijeme trochou vody a v nízkém, širokém kastrolu dusíme doměkka.

Chceme-li mít džem jemnější, měkké ryngle prolisujeme přes síto. Přidáme asi jednu čtvrtinu dávky cukru a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Potom přidáme po částech zbývající cukr, zbytek rynglí a kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody.

Prudce vaříme, než začne džem rosolovat. Pokud se utvoří pěna, sebereme ji těsně před koncem varu. Vařící rynglový džem naplníme do sklenic, okraje otřeme, připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě rynglového džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Džem odpařujeme v menších dávkách (1 – 1,5 kg) v nižším kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší a džem se zbytečně dlouho nevařil. Po posledním přidání cukru, vaříme prudčeji a ne už moc dlouho.

Rynglový džem s pektogelem
Rynglový džem můžeme také připravit s pektogelem, který nám zajistí lepší rosolování. Na 1 kg rynglí potřebujeme 600 g cukru, 40 g pektogelu (1 sáček) a 3 g kyseliny citrónové. Tři čtvrtiny rynglí připravených jako v předešlém receptu vařime 5 minut. Potom přidáme pektogel smíchaný s trochou cukru, asi po 3 minutách přidáme po částech zbývající cukr a zbytek rynglí tak, abychom nepřerušili var. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody a vaříme do zhoustnutí. Dále postupujeme jako v předešlém receptu.

Jak poznáme, že je rynglový džem hotový
Vařící džem kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem. Zůstane-li vcelku se skrabaceným povrchem je džem hotový.

Více o přípravě džemů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *