Sirup z černého rybízu

Sirup z černého rybízu recept

Černý rybíz patří bezesporu k našim nejhodnotnějším druhům ovoce, co se vitamínů a jiných látek týká. Obsahuje velké množství vitamínu C (více než rybíz červený i bílý), vitamíny skupiny B, rutin (vitamín P), karoten (z něhož se vytváří vitamín A) a mnoho minerálních látek. Jeho složení a příznivé účinky na náš organismus by se daly popsat v opravdu obsáhlém článku. Z černého rybízu si můžeme připravit spoustu chutných zavařenin, mezi které patří i recept na sirup z černého rybízu, který má krásnou barvu a výrazné aroma.

Recept na sirup z černého rybízu

Ingredience na sirup z černého rybízu:
    • černý rybíz
    • 1,5 kg pískového cukru (na 1 kg rybízové šťávy)
    • 3 g kyseliny citrónové (také na 1 kg šťávy)
Příprava receptu na sirup z černého rybízu:
Z rybízu otrháme třapiny, důkladě propáchneme, zalijeme horkou vodou (na 1 kg rybízu použijeme 3/4 l vody) a necháme 12 hodin stát.

Potom směs necháme překapat přes plátýnko, plátěný sáček nebo utěrku. Do překapané šťávy přidáme podle množství odvážený cukr, kyselinu citrónovou a sirup zahřejeme asi na 80 stupňů a mícháme, než se cukr rozpustí. Vyšší teplotu zpravidla nepoužíváme, aby šťáva nezískala varnou příchuť.

Sirup nalijeme do čistých lahví, uzavřeme a otočíme na bok nebo dnem vzhůru (třeba do košíku). Pokud nám rybíz nenakvasil, můžeme ze zbytku po filtrování připravit ještě džem.

Poznámka k přípravě sirupu
Vysoký podíl cukru v domácím sirupu by nám měl zajistit jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit rybízový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme ještě sterilovat. Sklenice nebo láhve vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou, 15 minut zahříváme na teplotu 85 stupňů a při této teplotě sterilujeme 20 minut. Kyselinu cirónovou přidáváme do sirupu pro zvýraznění jeho chuti.
Více o přípravě sirupů naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *