Šťáva z květů černého bezu

Šťáva z květů černého bezu recept
Ingredience na šťávu z květů černého bezu:
      • 40 květů černého bezu (sbíraných za suchého počasí)
      • 3 litry vody
      • 2 kg cukru
      • 3 citróny
      • 80 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na šťávu z květů černého bezu:
Dobře propláchnuté květy dáme do vody, přidáme jeden citrón nakrájený na kolečka, přivedeme do varu a hned odstavíme.

Necháme 1 den louhovat a potom přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze zbývajících citrónů, cukr a kyselinu citrónovou. Za občasného zamíchání přivedeme opět k varu a odstavíme.

Bezovou šťávu naplníme do skleněných lahví. Navrch můžeme zakápnout rumem, aby nám šťáva z bezu déle vydržela. Místo lahví můžeme použít zavařovací sklenice,  šťávu zavíčkovat a 20 minut zavařovat, než chytnou víčka.

Poznámka k přípravě bezové šťávy
Někdo květy první den jen namáčí. Podle mě je lépe před louhováním květy přivést k varu, případně malou chvilku povařit. Šťáva je potom aromatičtější s výraznější chutí bezu. Uchovávat by se měla v temnu a chladu. Při správném postupu a čistotě vydrží dosti dlouho. Šťáva z květů černého bezu má příznivé účinky na náš imunitní systém a je dobrým pomocníkem při nachlazení. Je dobrá rozředěná vodou, ale i přidaná do čaje. Více o přípravě šťáv naleznete níže.
Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *