Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu

Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu recept

Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu je jeden ze způsobů, jak s touto chutnou a zdravou zeleninou naložit, když jí máme přebytek.

Ingredience na sterilovanou mrkev ve sladkokyselém nálevu:
    • čerstvá mrkev, nejlépe karotka

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 1 – 2 kuličky pepře
  • 1/2 lžičky hořčičných semínek

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 – 0,3 l 8% octa
  • 100 g cukru
Příprava receptu na sterilovanou mrkev ve sladkokyselém nálevu:

Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo kostičky, vložíme do osolené vroucí vody (20 g soli na 1 l vody) a povaříme asi čtvrt hodiny, až lehce sklouzne z nabodnuté vidličky.

Potom mrkev scedíme, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanou mrkví ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *