Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu je jeden ze způsobů, jak s touto chutnou a zdravou zeleninou naložit, když jí máme přebytek.
- čerstvá mrkev, nejlépe karotka
Koření (pro litrovou sklenici):
- 1 – 2 kuličky pepře
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 100 g cukru
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo kostičky, vložíme do osolené vroucí vody (20 g soli na 1 l vody) a povaříme asi čtvrt hodiny, až lehce sklouzne z nabodnuté vidličky.
Potom mrkev scedíme, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanou mrkví ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme.
Napsat komentář