Sterilované cibulky
Ingredience na sterilované cibulky:
- drobné cibulky do průměru 3 cm nebo šalotky
- kyselina citrónová
- červená nebo zelená paprika (nemusí být)
Koření (dávka pro litrovou sklenici):
- 1 bobkový list
- 1/3 lžičky žlutých hořčičných semínek
- 2 kuličky nového koření
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 30 g soli
- 100 g cukru
Cibulky opatrně oloupeme tak, abychom nepoškodili bílé vrstvy, dáme do teplé vody okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 litr vody) a pomalu zahříváme téměř k varu.
Potom cibulky scedíme, propláchneme studenou vodou a nasypeme do sklenic, do kterých jsme předem na dno dali koření. Okraj sklenice (u skla) ozdobíme proužky papriky.
Cibulky zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanou cibulkou z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Napsat komentář