Sterilované fazolky ve slaném nálevu

Sterilované fazolky ve slaném nálevu recept
Ingredience na sterilované fazolky ve slaném nálevu:
    • mladé, křehké fazolky s měkkými, nezbarvenými semeny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 20 g soli

Příprava receptu na sterilované fazolky ve slaném nálevu:

Fazolky zbavíme, špiček, stopek a vláken a ovaříme téměř doměkka (asi 5 minut). Hned je ochladíme ve studené vodě, scedíme a po odkapání urovnáme do sklenic. Zalijeme je vařícím nálevem, připevníme víčka, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 55 – 60 minut. Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými fazolkami hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout. Druhý den sterilaci opakujeme při stejné teplotě 45 – 50 minut.

Tipy a rady při přípravě sterilovaných fazolek ve slaném nálevu
U zeleniny sterilované ve sladkokyselém nálevu stačí pro bezpečnou konzervaci teploty do 100 stupňů. U zeleniny ve slaném nálevu bychom potřebovali teplotu vyšší (120 stupňů), kterou v domácnosti nedosáhneme. Proto se provádí opakovaná sterilace. Pro delší uskladnění sterilovaných fazolek ve slaném nálevu bychom měli sterilaci opakovat potřetí po dvou dnech opět 45 – 50 minut při 100 stupních.
Více o zavařování zeleniny naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *