Sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu

Sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu:

Koření pro litrovou sklenici:

  • 1/2 bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l octa
  • 80–100 g cukru
  • 20–25 g soli
Příprava receptu na sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu:

Z paprik vyřízneme jádřince se stopkou, případně i palčivá žebra a nakrájíme je na půlky nebo čtvrtky. Pak je dobře omyjeme, zbavíme semen a dáme do téměř vroucí osolené vody (10 g soli na 1 litr vody).

Papriky vaříme asi 5 minut, potom je urovnáme těsně do zavařovacích sklenic a proložíme opláchnutým kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po sterilaci sklenice se sterilovanými paprikami ve sladkokyselém nálevu hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Příprava nálevu na sterilované papriky: Vodu od předváření paprik doplníme vodou na požadované množství, přidáme sůl (dávku zmenšíme o množství použité k předváření), cukr a zahřejeme k varu. Nakonec přilijeme ocet a ohřejeme téměř k varu.

Tipy při přípravě sterilovaných paprik ve sladkokyselém nálevu
Při plnění sklenic můžeme papriky proložit několika plátky cibule. Papriky můžeme sterilovat také s olejem (2 lžíce na litrovou sklenici). Vzhledem k náchylnosti oleje k oxidaci zde ale hrozí jeho žluknutí. Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu, to by mělo trvat okolo 20 minut.

Pokud nemáme zavařovací hrnec nebo děláme jenom menší množství skleniček, můžeme použít hrnec s poklicí, do kterého dáme na dno dřevěnou mřížku nebo třeba čistou utěrku (aby nám sklenice nepopraskaly) a vhodný teploměr (já například používám teploměr od šunkovaru). Těsnost zavařených sklenic se sterilovanými paprikami ve sladkokyselém nálevu poznáme po vychlazení poklepem na víčko. To by mělo vydávat dutý zvuk. Více o zavařování zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *