Sušení fíků

Sušení fíků na slunci nebo v sušičce

Fíky (smokve) jsou plody, které jsou neodmyslitelnou součástí prázdninových pobytů u Jaderského moře. Kdo jezdí do Chorvatska, jistě mi dá za pravdu. Ať již čerstvé nebo sušené je můžeme koupit od drobných pěstitelů, na rodinných farmách nebo jsou k mání na každém tržišti. Hlavním exportérem samozřejmě není jen Chorvatsko, ale patří mezi ně i Turecko, Španělsko, Maroko, Tunis, Alžír a další země s vhodnými klimatickými podmínkami. Sušení fíků je potom obvyklou úpravou těchto plodů, k zajištění jejich delší trvanlivosti.

Sušení fíků na slunci (přirozeným teplem)

Využití čerstvých plodů fíkovníku je, jak již bylo řečeno výše, dosti limitováno jejich krátkou dobou skladovatelnosti. V oblastech jejich pěstování se fíky pro účely sušení nechávají přezrát a až po té se sklízí a suší na slunci. Fík je vyzrálý, až když nedrží pevně na stromě nebo až spadne na zem. V tuto dobu jsou plody vhodné na sušení, buď rozložené na sítech, či navlečené na provázku na slunci. Pro sušení fíků přirozeným teplem je samozřejmě nutné slunečné, velmi suché a horké počasí.

Plody omyjeme, odstraníme stopky a vyskládáme na síta určená pro sušení (aby bylo zajištěno proudění vzduchu i zespoda). Síta ještě před tím vyložíme například tkaninou na výrobu sýra a po vyskládání fíků je opět překryjeme touto tkaninou, abychom zamezili přístup hmyzu. Fíky můžeme sušit i rozkrájené na půlky (takto schnou rychleji). Na síta se potom skládají řeznou plochou nahoru. Sušení za ideálního počasí trvá asi 2 – 3 dny, přičemž každý den je otočíme, aby lépe prosychaly ze všech stran. Fíky jsou usušené, když jsou na omak kožovité, jakoby gumové a při zmáčknutí z nich nevytéká šťáva.

Sušení fíků v sušičce

Fíky jako jiné ovoce nebo zeleninu můžeme sušit i v sušičce. Sušíme při stálé teplotě 60 stupňů asi 2 dny. Sušené fíky uchováváme v chladu v uzavřených nádobách, látkových či papírových sáčcích nebo krabicích.

Fíky jsou zdravé, energeticky vydatné ovoce. Obsahují velké množství sacharidů, celou řadu vitamínů a minerálů, vlákninu a další hodnotné látky. V lidovém lékařství se sušené fíky (někdy ve směsi se sušenými švestkami) používají například jako účinný přírodní prostředek proti zácpě.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *