Sušení jablek

Sušení jablek postup

Na sušení jablek (křížal) jsou nejvhodnější nakyslé plody s pevnou dužinou.
Postup sušení jablek:
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme zbytky okvětí a stopky a vykrajovátkem vypíchneme jádřince. Oloupaná jablka dáme do studené vody mírně okyselené kyselinou citrónovou (1/2 lžičky na 1 l vody), aby nám nezhnědla. Když máme všechna jablka připravená nakrájíme je na kolečka o tloušťce asi 0,5 cm a dáme je hned sušit nebo je můžeme nejprve předvařit v cukerném roztoku (lépe si udrží tvar i barvu).
Předvaření jablek v cukerném roztoku:
Jablka dáme do vařícího cukerného roztoku (na 1 l vody 1 kg cukru) a vaříme do poloměkka. Hrnec sundáme z plotýnky a jablka necháme v roztoku 24 hodin proslazovat. Potom je slijeme a necháme dobře odkapat.
Jablka usušíme v sušičce nebo v troubě. Kolečka jablek můžeme také navléci na šňůrku a usušit třeba nad sporákem nebo topením.
Sušení jablek v troubě:
Nejdříve sušíme při teplotě 55 stupňů, potom při 65 stupích a dosoušíme opět při 55 stupích.
Více o sušení různých druhů ovoce a zeleniny naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *