Sušení petrželové natě
Petržel je velmi hodnotná zelenina s velkým obsahem vitamínů a minerálů. Její nať, ať už čerstvá nebo sušená, se nejčastěji používá jako zelené koření do polévek. Sušení petrželové natě (petrželky) je nejjednodušší zpracování a uchování této zeleniny pro pozdější spotřebu. K sušení můžeme použít nať petržele kořenové i petržel kadeřavou.
Sušení petrželové natě (petrželky)
Čerstvou petrželku opereme ve vodě, necháme dobře odkapat, rozprostřeme ve slabých vrstvách na plechy (vyložené pečícím nebo pergamenovým papírem), síta a podobně a sušíme. Sušit můžeme venku na stinném a vzdušném místě nebo v troubě či sušičce do teploty 40 stupňů. Usušenou petrželovou nať rozemneme, naplníme do skleniček a uzavřeme.
Poznámka k sušení petrželové natě
Pokud sušíme naťovou petržel v troubě, musíme nechat pootevřená dvířka, abychom odváděli ven vzduch nasycený párou. Sušení jen na samotném plechu není vhodné, protože voda se vypařuje pouze z vrchní strany. Proto pokryjeme plech pod natí určenou k sušení pergamenovým nebo pečícím papírem.Více o sušení ovoce a zeleniny naleznete zde – Sušení ovoce a zeleniny.
Pokud sušíme naťovou petržel v troubě, musíme nechat pootevřená dvířka, abychom odváděli ven vzduch nasycený párou. Sušení jen na samotném plechu není vhodné, protože voda se vypařuje pouze z vrchní strany. Proto pokryjeme plech pod natí určenou k sušení pergamenovým nebo pečícím papírem.Více o sušení ovoce a zeleniny naleznete zde – Sušení ovoce a zeleniny.
Napsat komentář