Sušený celer
Sušený celer si i po usušení uchovává své chuťové vlastnosti. Je vhodný zejména do polévek a omáček.
Příprava receptu na sušený celer (bulvy):
Čerstvé bulvy celeru namočíme do studené vody, po chvilce je dobře omyjeme, oloupeme a znova opláchneme. Celer rozkrojíme na půlky nebo čtvrtky, ovaříme ve vodě, až je uvnitř měkký a když ho nabodneme na vidlici, lehce z ní sklouzne. Potom ho nakrájíme na tenké plátky, hranolky nebo kostičky a rozložíme v tenké vrstvě.
Sušíme v troubě nebo sušičce nejdříve při 60 stupních, potom delší dobu při 70 stupních a dosoušíme opět při 60 stupních. Při sušení v troubě musí být dvířka pootevřená, abychom odváděli vodní páry. Správně usušený celer je ohebný až gumovitý a na řezu nesmí být vlhký. Více o sušení zeleniny naleznete níže.
Mohli by ste my povedať prečo musí byť celer pred sušením uvarený. Ďakujem.
Mírným povařením některých druhů zeleniny před samotným sušením se sníží aktivita přítomných enzymů, zlepšuje se jejich barevnost, chuť a vůně po zpracování.
Jitka