Švestkový kompot
- téměř zralé, pevné a sladké švestky
Nálev (na 1 litr vody):
- 400 g cukru
Příprava receptu na švestkový kompot:
Švestky přebereme, zbavíme stopek a dobře opereme. Připravené švestky rozkrájíme na půlky a vypeckujeme. Urovnáme je řeznou plochou dolů do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se švestkovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Kompot lze připravovat také z celých švestek jak loupaných, tak neloupaných nebo z půlených loupaných švestek. Z celých loupaných i neloupaných švestek použijeme na nálev z jednoho litru vody 300 – 350 g cukru. Z půlených loupaných použijeme stejné množství cukru jako v předešlém receptu. Švestky snadno oloupeme, když je v cedníku ponoříme do vařící vody. Jakmile začnou slupky praskat, švestky vyndáme a ponoříme do vody studené. Za chvilku je vyjmeme a slupky sloupneme nožem. Doba sterilace a teplota je stejná jeko v předešlém předpisu.
Sterilace švestkového kompotu:
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pro zavařování lze použít i větší hrnec a vhodný teploměr. Na dno hrnce musíme dát například utěrku, aby nám sklenice nepopraskaly. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář