Třešňový kompot
Třešňový kompot je jedním z našich nejoblíbenějších ovocných kompotů. V zimních měsících nám určitě přijde k chuti třeba k nedělnímu obědu.
-
- vyzrálé nepopraskané třešně
Nálev (na 1 litr vody):
- 350 – 400 g cukru
Příprava receptu na třešňový kompot:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pokud jsou třešně červivé namočíme je asi na 1 hodinu do slané vlažné vody (použijeme asi 20 g soli na 1 l vody).
Po té třešně dobře propláchneme a necháme okapat. Nasypeme je do sklenic a setřeseme. Třešně zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 85 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Sklenice s třešňovým kompotem po té ihned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Vzhledem k tomu, že třešně ztrácí při zavařování barvu, používáme radši třešně tmavší. Ale i kompot ze světlejších chrupek je výtečný.
Příprava nálevu na třešňový kompot:
Nálev v třešňovém kompotu upravuje chuť ovoce, vytěsní vzduch mezi plody a umožňuje dobré prohřátí při sterilaci. Množství nálevu potřebné k zalití ovoce tvoří asi 1/3 obsahu ve sklenicích. Množství cukru uvedeného v receptu na třešňový kompot můžeme i snížit, pokud chceme kompot s nižším energetickým obsahem. Před zalitím třešní nálevem je důležité je dobře setřást, aby se nám jich do sklenic vešlo co nejvíce.
Sterilace třešňového kompotu:
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pro zavařování lze použít i větší hrnec nebo můžeme zavařovat v mikrovlnné troubě (když zavařujeme menší počet sklenic). Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář