Višňová marmeláda
Višňová marmeláda je jeden ze způsobů konzervace višní. Pokud máte rádi višně, určitě stojí za to tuto marmeládu vyzkoušet.
- méně zralé višně, nejlépe tmavé odrůdy nebo směs tmavých a světlých plodů
Na 1 kg višňového protlaku:
- 700 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
Višne opereme, odstraníme stopky a pecky a při tom vytékající šťávu zachytíme. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
Pak je prolisujeme na sítku nebo rozemeleme. Protlak odvážíme, podle toho přidáme cukr a vaříme v širokém kastrolu.
Až se objem odpaří asi o třetinu, přisypeme asi 1/4 odvážené dávky cukru a vaříme 10 minut. Pektogel smícháme s 2 lžícemi cukru, vmícháme do marmelády a vaříme asi 3 minuty. Po částech potom přidáváme zbylý cukr tak, abychom nepřerušily var. Utvoří-li se pěna, ke konci varu jí odstraníme.
Když marmeláda zhoustne, naplníme jí do skleniček, okraje rychle otřeme a uzavřeme víčky. Skleničky s višňovou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Před lisováním višňě dusíme okolo 20 minut. Marmeládu potom odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku v nízkém kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší. Višně obsahují méně pektinových látek, proto při přípravě višňové marmelády použijeme pektogel.
Jestli je višňová marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.
Napsat komentář