Višňová marmeláda

Višňová marmeláda recept

Višňová marmeláda je jeden ze způsobů konzervace višní. Pokud máte rádi višně, určitě stojí za to tuto marmeládu vyzkoušet.

Ingredience na přípravu višňové marmelády:
    • méně zralé višně, nejlépe tmavé odrůdy nebo směs tmavých a světlých plodů

Na 1 kg višňového protlaku:

  • 700 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
Příprava receptu na višňovou marmeládu:

Višne opereme, odstraníme stopky a pecky a při tom vytékající šťávu zachytíme. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka.

Pak je prolisujeme na sítku nebo rozemeleme. Protlak odvážíme, podle toho přidáme cukr a vaříme v širokém kastrolu.

Až se objem odpaří asi o třetinu, přisypeme asi 1/4 odvážené dávky cukru a vaříme 10 minut. Pektogel smícháme s 2 lžícemi cukru, vmícháme do marmelády a vaříme asi 3 minuty. Po částech potom přidáváme zbylý cukr tak, abychom nepřerušily var. Utvoří-li se pěna, ke konci varu jí odstraníme.

Když marmeláda zhoustne, naplníme jí do skleniček, okraje rychle otřeme a uzavřeme víčky. Skleničky s višňovou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě višňové marmelády
Před lisováním višňě dusíme okolo 20 minut. Marmeládu potom odpařujeme v dávkách do 1,5 kg ovocného protlaku v nízkém kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší. Višně obsahují méně pektinových látek, proto při přípravě višňové marmelády použijeme pektogel.

Jestli je višňová marmeláda hotová poznáme několika způsoby. Jedním z nich je, když vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunou prstem, měla by zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *